Pojam brenda i značaj imena brenda ?

izgradi brend

Da bismo shvatili značaj svakog od segmenata jednog brenda, moramo prvo shvatiti šta reč “Brend” znači.

Brend je celokupni doživljaj koji svaki pojedinac ima koji je u neposrednom kontaktu sa Vašim biznisom.

Mnogo ljudi se dovodi u zabludu šta je to brend i šta nije jer ovu reč masovno koriste ne znajući pravo značenje.

Logo NIJE brend!

Logo je samo deo vizuelnog identiteta a vizuelni identitet je deo brenda. Logo je važan deo svakog brenda ali i samo jedan deo brenda.

I Vi ste deo svog brenda!

Ukoliko ste Vi i Vaš biznis na internetu, u velikoj meri predstavljate Vaš brend. Sam pristup Vašeg Web sajta korisnicima, pisanje blogova itd. jeste način na koji predstavljate Vaš brend.

Brend NIJE samo za velike kompanije!

 
brand brand brand

Kada čujemo reč “Brend” automatski ga povezujemo sa velikim kompanijama poput Coca- Cola, Gucci itd.

Istina je da i male kompanije poseduju svoj brend. Brend je sam način na koji se predstavljate drugima, način Vas drugi vide i stvaraju svest o tome da li ste profesionalni i koliko… ili možda niste.

Ličnost JESTE bitna za svaki brend!

Na povećanje prodaje ne utiču samo reklame. Na povećanje prodaje utiče i stvaranje korektnih poslovnih odnosa. Ličnost tu ima veliku ulogu.

Ukoliko se trenutno ne bavite prodajom, svakako treba raditi na izgradnji svog poslovnog imidža. U jednom trenutku ćete ipak početi da se bavite prodajom.

Ukoliko se trenutno ne bavite prodajom, svakako treba raditi na izgradnji svog poslovnog imidža. U jednom trenutku ćete ipak početi da se bavite prodajom.

Brend i strategija mogu da rade zajedno ali to ne znači da služe istoj svrsi. Marketing strategije su zadužene za pronalaženje kupaca a brend sa njima gradi veze i odnose.

Pre nego što kupci stupe u kontakt sa Vama ili Vašim proizvodom, prvo će videti Vaš brend u nekom obliku ili formi. On će im dati uvid u iskustvo koje će imati sa Vama ili Vašim proizvodima, na osnovu kog grade određena očekivanja.

Pre nego što kupci stupe u kontakt sa Vama ili Vašim proizvodom, prvo će videti Vaš brend u nekom obliku ili formi. On će im dati uvid u iskustvo koje će imati sa Vama ili Vašim proizvodima, na osnovu kog grade određena očekivanja.

Vaš brend je odraz Vašeg poslovanja, zadužen je za održavanje Vašeg poslovnog karaktera.

Veliki brendovi sadrže elemente poput logotipa, Web sajta i tona, kako bi poručili kupcima ne ko su samo sada već i kakvi žele da postanu.

Jedan element brenda, koji je i važniji od samog brenda jeste njegovo ime.

Brend ime počinje tamo gde se vizuelni identitet završava.

xxcvxvcUntitled
Da biste proverili sam kvalitet imena brenda, imamo nekoliko saveta:

 1. Treba da bude pamtljivo.
  Ovo znači da se kratke reči najlakše pamte ali i podržavaju našu maštu. Ima mnogo brendova koji se vode time. Primeri su Coca- Cola, Milka itd. Izgovor.

 2. Izgovor.
  Demografija je važan aspekt. Kojoj starosnoj kategoriji se treba obratiti? Ako je za ciljnu grupu odabrana viša starosna kategorija, a lokacija npr. Srbija, BIH i slično onda će se moći očekivati da ova ciljna grupa ne izgovara strana imena pravilno. Tada treba odabrati univerzalne reči.

 3. Opis.
  “Ne pokušavajte da budete originalni, pokušajte da budete dobri” Pol Rend.  Ova izjava se može koristiti i kod smišljanja imena. Nemojte pokušavati da smislite novo ime po svaku cenu za Vaš brend. Dozvolite sebi da budete i opisni.

 4. Primenljivost.
  Pokušajte da koristite ime svog brenda u lokalnom govornom području. Kako zvuči i da li ima neko značenje?

Imate mnoge primere. Jedan od njih je novi Fordov automobil pod nazivom “Kuga”. Taj naziv ima drugačije značenje na domaćem govornom području nego u Americi. Drugi primer, gde je kupovina značajno opala zbog naziva, jeste primer Ševroletovog automobila “Nova” a ova reč na južnoameričkom području znači “ne ide”. U tom području je zbog toga i opala prodaja automobila.

 

Poslednji savet jeste da dužina korišćenja imena brenda, daje brendu snagu i moć. Treba izbegavati izmenu imena, naročito posle nekoliko meseci korišćenja tog imena i stvaranja svesti kod korisnika o tom proizvodu.